Neuromodulatie

Neuropathische pijn of zenuwpijn is pijn die ontstaat na beschadiging van het centrale of perifere zenuwstelsel. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een trauma, een operatie, suikerziekte of het doormaken van een virale infectie. Neuropathische pijn veroorzaakt onaangename gevoelsstoornissen in het getroffen gebied. Deze pijn is schietend, branderig of prikkend van karakter. Dit is vaak moeilijk te behandelen met klassieke pijnstillers en ook een operatie kan zelden een oplossing bieden voor chronische zenuwpijn.

Een neurostimulator geeft via een elektrode, die in het weefsel rond het ruggenmerg wordt geplaatst, zachte elektrische impulsen aan het ruggenmerg. Deze impulsen beïnvloeden de pijnsignalen die onderweg zijn naar de hersenen en veroorzaken tintelingen, waardoor de zenuwpijn minder intens doorkomt.

Deze techniek is in België enkel terugbetaald voor patiënten met zenuwpijn na nek- of rugchirurgie. Ook patiënten met CRPS van de voet komen in aanmerking voor een behandeling met neurostimulatie.