Leven met een neurostimulator

Het besturen van een gemotoriseerd voertuig

Wettelijk gezien mag de patiënt geen voertuigen/grote machines besturen wanneer de neurostimulator aan staat.

Het is nooit volledig uitgesloten dat de neurostimulator een onwillekeurige samentrekking van de spieren veroorzaakt waardoor u de controle over het voertuig kan verliezen. Patiënten mogen gemotoriseerde voertuigen zelf besturen indien de stimulator uitgeschakeld is.

Professionele activiteiten en hobby’s

Na de implantatie van de neurostimulator kan de patiënt opnieuw aan het werk en dit wordt zelfs sterk aangeraden. Het is ook mogelijk om de meeste hobby’s veilig en zonder problemen uit te voeren. Sterke magnetische straling (kan de neurostimulator beïnvloeden) en extreme activiteiten waarbij het geïmplanteerd materiaal kan verschuiven (bv. bungeejumpen) zijn wel te vermijden.

Reizen

Een patiënt met een neurostimulator mag uiteraard op reis gaan. Passage door een metaaldetector wordt afgeraden. Hiervoor kan de patiënt een attest krijgen bij het multidisciplinair pijncentrum.

Medische beeldvorming

De meeste onderzoeken via medische beeldvorming kunnen veilig verlopen met een geïmplanteerde neurostimulator. Een RX-foto, CT-scan en PET-scan vormen geen probleem. Een echografisch onderzoek is ook veilig, al is het afgeraden om met de echosonde rechtstreeks over de stimulator te gaan.

Een MRI-scan is niet altijd veilig. Afhankelijk van het type neurostimulator en het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, kan de MRI al dan niet of onder bepaalde voorwaarden uitgevoerd worden.

Medische behandelingen

Voordat u een medische behandeling of operatie ondergaat, bespreekt u best eerst met de arts dat u een neurostimulator heeft. Een niersteenverbrijzeling, radiofrequente ablatie, cardioversie of ultrasone therapie zijn niet veilig voor patiënten met een neurostimulator.