Psycholoog

Bij een gesprek met de psycholoog hebben patiënten vaak gemengde gevoelens. Gedachten zoals ‘Ze nemen mij en mijn pijnklachten niet serieus’ of ‘Ze vinden geen oorzaak’ zorgen soms voor angst, frustratie, onbegrip en soms zelfs kwaadheid.

Pijn heeft evenwel een impact op veel aspecten van het leven. Door chronische pijn kunnen mensen een stuk van zichzelf verliezen. Dit verlies kan een rouwreactie teweegbrengen. Gevoelens zoals kwaadheid, angst, onzekerheid en verdriet spelen allemaal mee. Begeleiding bij het omgaan met veranderingen die pijn met zich meebrengt, helpt patiënten een nieuw evenwicht te vinden. 

Verder kunnen patiënten hulp gebruiken bij het aanvaarden en het leren omgaan met de chroniciteit van hun pijn. Samen zoeken we naar een waardevolle invulling ondanks pijn. 

Tenslotte kijken we soms verder dan enkel de pijnklachten. Als de medische wereld geen antwoord kan bieden op jouw klachten, is het soms zinvol om te kijken of er psychologische antwoorden zijn. Wij werken niet altijd meteen aan aanvaarding als we geloven dat bepaalde psychische moeilijkheden kunnen zorgen voor een belasting op je lichaam. In dit geval levert het soms meer op om deze psychologische conflicten te verwerken, om zo de belasting op je stresssysteem en je pijnsysteem te verminderen.